HCL Placement question paper-1







HCL Sample Paper


Sample Test Paper
1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in

(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)

3. For a  25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,

(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs


4. For 1 MB memory, the  number of address lines required,

(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans. (b)

5. Semaphore is used for

(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)

6. Which holds true for the following statement

     class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)

7. Question related to java


8. OLE is used in

a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT


9. Convert a given HEX number to OCTAL


10. Macros and function are related in what aspect?

(a)recursion
(b)varying no of arguments
(c)hypochecking
(d)type declaration


11.Preproconia.. does not do which one of the following

(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file

Ans. (c)

12. Piggy backing is a technique for

a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition

Ans. (c)

13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0


14. There is an employer table with key fields as employer number data
      in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.

(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B
     employee having (count(*) mod n)=0
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number
    group by employee number having(count(*) mod n=0 )
(c) both (a) &a
 HCL TECHNOLOGIES
---------------
Ist section of the Question is as such in the
placement papers.com
 
Section II - C Programming 
 
1. Which of the following about the following two
declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()
 
Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second
is wrong
c) The first declaraion is a function returning a
pointer to an integer and the
second is a pointer to function returning int
d) Both are different ways of declarin pointer to a
function
 
Answer : c
 
2. What are the values printed by the following
program?
 
#define dprint(expr) printf(#expr "=%d\n",expr)
 
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
 
Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none
 
Answer: c
 
3. Which of the following is true of the following
program
 
main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}
 
 
ans: The code functions properly releasing all the
memory allocated
 
 
4.output of the following.
 
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf("%x\n",p);
}
ans:0X8A
 
5.
which of the following is not a ANSI C language
keyword?
 
ans:Function.
 
6. When an array is passed as parameter to a function,
which of the following
statement is correct
 
choice:
a) The function can change values in the original
array
b) In C parameters are passed by value. The funciton
cannot change the original
value in the array
c) It results in compilation error when the function
tries to access the
elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries
to access the elements in
the array
 
Answer: a
 
7. The type of the controlling statement of a switch
statement cannot be of the
type
 
a) int b) char c) short d)float e) none
 
Answer : d
 
 
8.What is the value of the statement (3^6) + (a^a)?
 
a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None
 
Answer : b
 
9. What is the value assigned to the variable X if b
is 7 ?
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;
 
a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
ans: c
 
10. Which is the output produced by the following
program
main()
{
int n=2;
printf("%d %d\n", ++n, n*n);
}
 
a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine
 
Answer : b
 
11. What is th output of the following program?
int x= 0x65;
main()
{
char x;
printf("%d\n",x)
}
 
a) compilation error b) 'A' c) 65 d) unidentified
 
12. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;
 
if(a=3)
b++;
printf("%d %d\n",a,b++);
}
 
a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none
 
Answer : d
 
13. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf("Jan is the first month");
}
}
 
a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error
 
Answer: b
 
14. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = "Hello World";
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf("%s",dst);
}
strcpy(char *dst,char *src)
{
while(*src) *dst++ = *src++;
}
 
a) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e)
unidentified
 
Answer: may be d
 
15. What is the output of the following program?
 
main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf("%d",l);
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none
 
Answer : c
 
16. What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf("%d %d",y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}
 
a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none
 
Answer:d
 
17. What is the output of the following problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf("%d",INC(X++));
}
 
a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error
 
Answer : d
 
 
18. what can be said of the following
 
struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}
 
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the
statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other
structure
 
Answer :c
 
19. What is the size of the following union.
Assume that the size of int =2, size of float =4 and
size of char =1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};
 
a)2 b)4 c)1 d) 7
 
may be b
 
20) What is the output of the following program? (.
has been used to indicate a
space)
main()
{
char s[]="Hello,.world";
printf(%15.10s",s);
}
 
a)Hello,.World...
b)....Hello,.Wor
c)Hello,.Wor....
d)None of the above
 
 
 
 
may be c
 
9)
(1) The combined length of the longer two pieces of
rope is 12 metres.
(2) The combined length of the shorter two pieces of
rope is 11 metres.
 
(A) (B) (C) (D) (E)
 
10) A certain company paid bonuses of Rs. 125 to each
of its executive emplyees
and Rs 75 to each of its nonexecutive employees. If
100 of the employees were
nonexecutive, how many were executive?
1) The company has a total of 120 employees
2) The total amount that the company paid in bonuses
to its employees was
Rs.10,000
 
(A) (B) (C) (D) (E)
 
11. What fraction of his salary did Mr. Johnson put
into savings last week ?
 
1) Last week Mr.Johnson put Rs 17 into savings.
2) Last week Mr.Johnson put 5% of his salary into
savings.
 
(A) (B) (C) (D) (E)
 
12. Each M-type memory unit will increase the base
memory capacity of a certain
computer by 3 megabytes. What is the base memory
capacity, in megabytes, of the
computer ?
 
1) 2 M-type memory units will increase the computer's
base memory capacity by
300%
 
2) The memory capacity of the computer after 2-M type
memory units are added to
the base memory capacity, is 1.6 times the memory
capacity of the computer after
1 M-type unit is added to the base memory capacity.
 
(A) (B) (C) (D) (E)
 
13. What fractional part of the total surface area of
cube C is red?
 
1) Each of 3 faces of C is exactly 1/2 red
2) Each of 3 faces of C is entirely white
 
(A) (B) (C) (D) (E)
 
 
SECTION C
 
Instructions ALL NUMBER USED ARE REAL NUMBERS
FOLLOWING
EACH QUESTIONS ARE FIVE POSSIBLE ANSWERS LABELED
A).B).C).D)&E).TICK THE BEST CHOICE.
 
14. How many of the integers between 25 and 45 are
even ?
(A)21 (B)20 (C)11 (D)10 (E)9
 
Answer:d
 
15. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile
and Rs 0.20 for each 1/5
miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
 
(A)Rs 1.56 (B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20
 
Answer :d
 
16. A computer routine was developed to generate two
numbers (x,y) the first
being a random number between 0 and 100 inclusive, and
the second being less
than or equal to the square root of the first. Each of
the following pair
satisfies the routine EXCEPT
 
(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E) (1.0)
 
Answer : A
 
17. A warehouse had a square floor with area 10,000
sq.meters. A rectangular
addition was built along one entire side of the
warehouse that increased the
floor by one-half as much as the original floor. How
many meters did the
addition extend beyond the original buildings ?
 
(A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500
 
Answer: c
 
18. A digital wristwatch was set accurately at 8.30
a.m and then lost 2 seconds
every 5 minutes. What time was indicated on the watch
at 6.30 p.m of the same
day if the watch operated continuously that time ?
 
(A)5:56 B)5:58 (C)6.00 (D)6.23 (E)6.26
 
Answer :E
 
19) A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water
solution that is 15 percent
salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the
jug, and the jug is then
filled to capacity with water, approximately what
percent of the resulting
solution in the jug is salt?
 
(A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15%
 
Answer :A
 
20) A plane travelled K miles in the first 96 miles of
flight time. If it
completed the remaining 300 miles of the trip in 1
minute, what was its average
speed in miles per hour for the entire trip ?
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
 
Answer :(300+k)/97 * 60
 
21) A merchant sells an item at a 20 percent discount.
but still makes a gross
profit of 20 percent of the cost. What percent of cost
would be gross profit on
the item have been if it had been sold without the
discount?
 
(A)20% (B)40% (C)50% (D)60% (E)66.6%
 
Answer :c
 
22) A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of
which were brown. The
millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the
brown hats. What fraction
of the unsold hats were brown.
 
(A)1/60 (B)1/15 (C)3/20 (D)3/5 (E)3/4
 
Answer :c
 
23) How many integers n greater than and less than 100
are there such that, if
the digits of n are reversed, the resulting integer is
n+9 ?
 
(A)5 (B)6 (C)7 (D)8 (E)9
 
Answer :D
 
24) An investor purchased a shares of stock at a
certain price. If the stock
increased in price Rs 0.25 per share and the total
increase for the x shares was
Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased
?
 
(A)25 (B)50 (C)75 (D)100 (E)125
 
Answer :B
 
25) At a special sale, 5 tickets can be purchased for
the price of 3 tickets. If
5 tickets are purchased at the sale, the amount saved
will be what percent of
the original price of the 5 tickets?
 
(A)20% (B)33.3% (C)40% (D)60% (E)66.6%
 
Answer :c
 
26) Working independently, Tina can do a certain job
in 12 hours. Working
independently, Ann can do the same job in 9 hours. If
Tina works independently
at the job for 8 hours and then Ann works
independently, how many hours will it
take Ann to complete the remainder of the jobs?
 
(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3
 
Answer :E
 
27) A decorator bought a bolt of d
m number of red
chips in any one stack ?
 
(A)7 (B)6 (C)5 (D)4 (E)3
 
Answer :C
 
 
 
 
 
SECTION III - ANALYSIS PROGRAM SEGMENTS
---------------------------------------
 
1) Here is the structure declaration of a doubly
linked list
 
struct dlink {
int nodeid;
struct dlink *next;
struct dlink *prev;
} dlink_t;
 
A pointer of the head of the linked list is maintained
as a global variable,
whose definition is
dlink_t *head;
 
The funtion remove_element(dlink_t *rp), needs to
remove the node pointed to
the rp and adjust the head.
 
The first node's prev and the last node's next are
NULL.
 
remove_element(dlink_t *rp)
{
rp->prev->next = rp->next;
rp->next->prev = rp->prev;
if( head == rp)
head = rp->next;
 
Which of the following statement is true about the
function remove_element
 
A) It work when head is the same as rp
B) It does not work when rp is the last element on the
list
c) It sets the head of the list correctly
D) It works in all cases
 
Answer :B
 
2) Consider the following function written in c:
 
#define NULL 0
 
char *
index(sp,c)
register char *sp,c;
{
do {
if(*sp == c)
return (sp);
} while (*sp++);
return NULL;
}
 
The first argument sp, is a pointer to a C string. The
second
argument, c, is a character. This function scarches
for the character
c, in the string. If it is found a pointer to that
location is returned
else NULL is returned.
This function works
a) Always
b) Always, but fails when the first byte contais the
character c
c) works when c is a non NULL character only
d) Works only when the character c is found in the
string
answer: a
 
03) What is printed when this program is executed
main()
{
printf ("%d\n",f(7));
}
f(X)
{
if (x<= 4)
return x;
return f(--x);
}
 
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
answer: a
 
04) On a machine where pointers are 4 bytes long, what
happens when the
following code is executed.
main()
{
int x=0,*p=0;
x++; p++;
printf ("%d and %d\n",x,p);
}
 
a) 1 and 1 is printed
b) 1 and 4 is printed
c) 4 and 4 is printed
d) causes an exception
 
05) Which of the following is the correct code for
strcpy, that is
used to copy the contents from src to dest?
 
a) strcpy (char *dst,char *src)
{
while (*src)
*dst++ = *src++;
}
b) strcpy (char *dst,char *src)
{
while(*dst++ = *src++)
}
c) strcpy (char *dst,char *src)
{
while(*src)
{ *dst = *src;
dst++; src++;
}
}
d) strcpy(char *dst, char *src)
{
while(*++dst = *++src);
}
answer:b
 
6) Consider the following program
 
main()
{
int i=20,*j=&i;
f1(j);
*j+=10;
f2(j);
printf("%d and %d",i,*j);
}
f1(k)
int *k;
{
*k +=15;
}
 
f2(x)
int *x;
{
int m=*x,*n=&m;
*n += 10;
}
 
The values printed by the program will be
a) 20 and 55
b) 20 and 45
c) 45 and 45
d) 45 and 55
e) 35 and 35
 
 
7) what is printed when the following program is
compiled and executed?
 
 
int
func (int x)
{
if (x<=0)
return(1);
return func(x -1) +x;
}
main()
{
printf("%d\n",func(5));
}
 
a) 12
b) 16
c) 15
d) 11
 
08) COnsider the following of c code in two files
which will be linked together
and executed .
 
a.c
___
int i;
main()
{
i = 30;
f1();
printf("%d\n",i)
}
 
b.c
___
static int f1()
{
i+=10;
}
 
which of the following is true ?
a) a.c will fail in compilation phase because f1() is
not declared
b) b.c will fail in compilation because the variable i
is not declared
c) will print 30
d) will print 40
e) a & b
 
answer: e
 
9) Consider the following prg
void funca (int *k)
{
*k += 20
}
void funcb (int *x)
{
int m=*x,*n = &m;
*n+=10;
}
main()
{
int var = 25,*varp=&var;
funca(varp);
*varp += 10;
funcb(varp);
printf ("%d and %d\n",var,*varp);
}
The values printed when the above prg is complied and
executed
are:
a) 20 and 55
b) 20 and 45
c) 45 and 55
d) 55 and 55
e) 35 and 35
 
answer: d
 
10) consider the following program:
# include 
class x {
public:
int a;
x();
};
x::x() { a=10; cout<< q if 10) d ans: min 20 hr 3 e) 30 d) 2 c) 53 1 b) 26 a) units? n produce to alone V take it would long how hours. in units time, same the at but independently workers W, and Workers 5 produces W Worker 9) b answer: 10^10 2(10)^8 10^8 2(10)^6 2(10)^4 10^4 10^2(10^8+10^8)="--------------" 8) -1 -11 0 11 a+b ----="c" - ----- c then a="20;" 7) 150 240 360 600 900 min.? 6 make machine can copies many How rate, this At seconds. 4 every 10 prototyping HCL 6) Answer: 7 8 ? represent E does digit what -------------- A B C D X holds: multiplication following that 9 between digits of one each A,B,C,D,E 5)Given answer:d 13112 13541 14256 14153 12455 radix correspond E78 number hex What 04) things picture wrong present sometimes Statistics abilties. women?s about are chauvinists Men than cautiously more drive Certainly Women frequently drivers better actually anything conclude there not is information sufficiently concluded be may Hence drivers. women accidents involved men indicate 03) M Y given from determined cann?t It amounts? these ordering correct Which respectively, M,D,Y Mohan,Deep,Yogesh by earned amounts If deep. as much half rs.3 Yogesh Deep. twice Mohan 2) S Cann?t R Q P murderer? who murderer, them false statement above only Assuming murderer?. ?R s: murder?. commit didn?t ?Q r: time with cards playing was ?I q: theatre gone had p: They statement. makes Each P,Q,R,S. suspects four case murder In 1) Section Aptitude General IV 1020 2010 prg? output will } temp; { () main cout< 0 and k = qr -s, then what is r in terms
of k,q,s?
 
a) 2k+s
----
q
b) 2sk
----
q
c) 2(k-s)
-----
q
d) 2k+sq
-----
q
e) 2(k+s)
------
q
 
answer: e
 
11-15 is the reasoning Questions:
Occurs and Causes available in placement papers.com
 
Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long
journey in two
travelling parties. For security, each travelling
party consists
of at least two knights. The two parties travel by
separate routes,
northern and southern. After one month, the routes of
the northern
and southern groups converge for a brief time and at
that point the
knights can, if they wish, rearrange their travelling
parties before
continuing, again in two parties along separate
northern and southern
routes. Throughout the entire trip, the composition of
travelling
parties must be in accord with the following
conditions
 
P and R are deadly enemies and, although they may meet
briefly,
can never travel together.
p must travel in the same party with s
Q cann't travel by the southern route
U cann't change routes
 
16) If one of the two parties of knights consists of P
and U and
two other knights and travels by the southern route,
the other members
of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T
 
answer: e
 
17) If each of the two parties of knights consists of
exactly three
members, which of the following is not a possible
travelling party
and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
 
ans: b
 
18) If one of the two parties of knights consists of U
and two other
knights and travels by the northern route, the other
memnbers of this party
besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
 
answer: c
 
19) If each of the two parties of knights consists of
exactly three
members of different parties, and R travels by the
northern route,
then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
 
answer: a
 
20) If, when the two parties of knights encounter one
another after
a month, exactly one knight changes from one
travelling party to the
other travelling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
 
answer: e
 
ALL THE BEST
--
 
Subject:  HCL TECH interview qp
   ------------------------------------
HCL Technology Interview 2001 in Thiagarajar college
of engineering mku
------------------------------------------------------------------------
Technical interview is held for 30 min to 1 hr 20min
depending upon
the stuff. Concentrated areas are
1) OS Concepts
2) C Programming skill
3) OOPs concepts
4) Basics of Networking
5) Data structures
Only basic QP like
1) What is fragmentation? How do overcome?
2) What is semaphore?
3) What are the IPC Mechanism available? Illustrate
with example
4) What is structure and union in c? write the code
and explain
how they are storing in the memory?
5) They will ask to write one c program ?
6) Explain the data struture (code) for the data
structures
i) Double linklist
ii) Minimum spanning tree
iii) BFS and DFS
iv) AVL tree
v) Reverse the linklist
7) Difference between malloc and calloc?
8) write a prg in macro in c?
9) Write a simple MFC program to create a window?
(They aaked me
write a prg to create a window)
10) Tell about the existing scheduling algorithm?
11) what are all E.F.Codd rule?
12) what is bit slice processor?
13) what is a deadlock? explain it?
14) what is virtual memory?
15) what is circuit switching and packet switching
16) What is the significance of friend keyword in C++?
17) Different types of inheritance?
18) do u want to ask anything from us?
HR interview
------------
This ranges from 20 min to 45 min. They expecting ur
i) Focussing towards the technology
ii) Adaptability
iii) Family Background
iv) Team spirit
 
i) Tell abt yourself?
ii) what are all ur hobbies?
iii)why did u prefer your area of interest?
iv) why did u wanna be in HCL?
v) why did u choose MCA?
vi) howz interview is going on?
vii) Some general technical qp from ur area of
interest?
viii) how'll u react if u r assigned in the non area
of interest?
(adaptability)
ix) how're getting information abt the company?
(weightage is given to communciating with the seniors)
x) In which project do u want to work in HCL?
xi) do u want to ask anything from us?
 
There'll be no HR interview for some shortlisted
candidates.
70+ and no current arrear is the criteria.
The shortlisted student should have more than 73%.








Aptitude



HCL TECHNOLOGIES(24th july 20001,Jadavpur university)
Setion I ( 25 ques 30 mins apttitude type)
 
 
1. There  were four questions based on the data   .
5.Five students  has appeared for the test on Calculus.The lowest
possible
score was 0, and the highest score was 100.aparna ,rahul rohit,shijit,
and
shana.Shahana got 8 more marks  than Aparna, Shigit got 2 more marks
than aparna, rohit got 3/2  of rohit or 10 more than aaparna.The
second highest
score was 89.What were the score of each students.
6.A+B=C+D;A+C=B+D ;2A>B+D;2C<B+D; Find the arrangements  of the
letters
like
e.g:A>B>C>D>  etc and all.
7.MBC=(BE)2; where M,B,C,E represent different numbers What does M
represent.
8.There was a question on number series.
 
 
9.
       20  ? 15
                  0  18 11
Ans(6)
 
 
Five questions were on data sufficiencies all of them I can^Òt recall
the ones
can remember  I have written them.
A) The first condition is sufficient and the second condition is not
necessary.
B) The second condition is sufficient and the first condition is not
necessary
C) Both the conditions are necessary but alone is not sufficient
D) Both the conds. Are necessary and any one alone is sufficient
condition.
E) Insufficient conditions
10.X =Y;
a)X2-Y2=0 is the sufficient conditions
b)X-Y =0 is the sufficient condition
 
 
11.28 bananas  and  35 orange scost Rs 84.After a deduction of 10 % Rs
12 can
buy 4 bananas and 5 oranges.Find the cost of each items.
 
 
12 The distance between two pts  is 335 kms.A car starts from a point
A towards
B with a speed of 65 km/hr at 8.00 am.Another car started from B
towards A at
9.00 am at a speed of 70km/hr.When will they meet  each other.
a)11.00 am(ans) b)11.30am c)12.00 pm d)1.00 pm e)10.30 am
 
 
A,B,C,D,E are travelling  in a car.Three of them are drivers.there is
one
couple,B is wife of D and is a Driver. A is the brother of D .Of them
only one
lady can drive.A drove for a while followed by A and then by E.
 
 
24.Which among of the following pairs are brothers,
a)AD(ans)
b)CD
c)EA
d)BA
e)ED
 
 
25.Which is the other lady present there?
a)B b)A c)D d)C(ans) e)E
 
 
Four question were based on the logical reasining.given below:
There are six inverted cups below which there are one ball each under
each
cup.colored by solid colours.-red,orange
,magenta,purple,yellow,green.The
arrangements was such that one can tell which ball is under a
particular
cup.The green ball was under the 5thcup,
The purple ball at a number lower than the orange ball.the red ball
and magenta
ball are kept side by side.
 
 
 
 
16.Find the arrangement of the balls
ans:---------,-----------,-----------,-----------,green,orange
(I don^Òt remember the other options  but the correct pattern
consisits of
green and orange at the last)
 
 
17.Which ball is under the 6th cup?
 
 
21.In a clock how many times does the hands of a clock are at right
angle in a
day?
Ans(44 times)
 
 
23.A man said to a woman ^ÓYour brother^Òs son^Òs sister is my wife^Ô
What is
the relation between the man and the lady?
 
 
 
Those who qualified from section I were shortlisted to sit for the
second test
on techinal questions.The second test consists of two parts Section I
consists
of Only Operating system and the Section II consists of only Cand C++
fundamentals
 



I got HCL full paper. I am mailing it.  The quetions are in order.
 So you no need to prepare answers and mugging that quetions. Just
 Jyou mug that answers which are in order or you write all these
 answers on the hand compactly while you are going to exam.
 
 Paper Model:
Section I:   computer awareness(i.e general things about computer)
Q.15
    -ve marks  -1/4
  Section II:  Simple  C- language Q. 15     &  -ve marks: -1/4
  Section III: On pointers & structures
  and C++,JAVA( only 1 on this)  Q.10    each quetion ->2 marks
                                                                        
                           -ve marks: -1
  Section IV:   Analytical        Q.20     each quetion -> 2 marks.
                                                                        
                           -ve marks: -1/4
 
VIJAYA from each section Iam giving one are to quetions also because
for checking whether the same paper or not.  And for doubtful
answers also I am writing quetions but not writing
answers for these quetions.
 
SECTION-I
 
1). Piggy backing is a technique for
 
a) Flow control b) sequence  c) Acknowledgement   d) retransmition
 
ans:   c    piggy backing
 
 
2). The layer in the OST model handles terminal emulation
 
a) session  b) application  c) presentation  d) transport
 
ans: b  application
 
3)  ans:  a             odd numbers of errors
 
4)Q.    In signed magnitude notation what is the minimum value that
     can be represented with 8 bits
 
a) -128  b) -255  c) -127  d) 0
 
5) c            20
 
6) a            120
 
7) b            synchronise the access
 
8) a            system call
 
9) b            the operating system
 
10) a           177333
 
11) d           used as a network layer protocall in network and
                windows system
12) b           has to be unique in the sub network
 
13)Q. there is an employer table with key feilds as employer no.
     data in every n'th row are needed for a simple following queries
     will get required results.
 
  a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B
where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0
  b) select employe no. from employe A, employe B where
A employe no.>=B employ no.grouply employe no.having(count(*) mod n=0 )
  c) both a& b
  d)none of the above
 
14)Q. type duplicates of a row in a table customer with non uniform
key feild customer no. you can see
 
a) delete from costomer where customer no. exists
( select distinct customer no. from customer having count )
b) delete customer a  where customer no. in
b rowid
c) delete customer a where custermor no. in
( select customer no. from customer a, customer b )
d) none of the above
 
15)  c          Volatile modifier
 
 
----------   Section I over with 15 quetions   -------------------
 
 
                                                SECTION-II
 
Section II is not covered completly But it is very very easy
. You can do it very easely.
1)   ans: recursion
2) long int size
   a) 4 bytes  b) 2 bytes  c) compiler dependent  d) 8 bytes
ans: compiler dependent
note: order of a,b,c,d are doubt but answer is correct.
 
3) x=2,y=6,z=6
x=y==z;
printf(%d",x)    ?
 
4) if(x>2)?3:4
 
5)
 
6)
 
7)  ans: c  6  ( quetion on enum )
 
8) ----
---
---
--
14)  c : class A,B and C can have member  functions with same name.
 
15)  ans: d       none of the above
 
 
                       SECTION-III
 
 
1) ans: b       It  does not work when rp is the last element in the
  linked list
 
2) ans: a       always
 
3) ans: b               13
 
4) ans: b       16
 
5) ans: d       55,55
 
6) ans: c           5,10,10,3
 
7)  ---
 
8) ans:d                4
 
9) ans: c               5
 
10)ans: c       semicolon missing
 
 
 
                                                SECTION-IV
 
following are not in order:
 
 2. M > D > Y        ans: (a)
 
 6. 10 in 4 seconds,
     ? in 6 minutes         = 10x6x60/4  = 900    ans: (a)
 
 7. a=2, b=4, c=5
      (a+b)/c - c/(a+b) = 11/30 (ans).
 
 8. 100(100000000+100000000)/10000 = 2x1000000 (ans).
 
 9. what does the hexanumber E78 in radix 7.
    (a) 12455  (b) 14153  (c) 14256  (d) 13541  (e) 131112   ans: (d)
 
 10. Q is not equal to zero   and  k = (Q x n - s)/2    find  n?
    (a) (2 x k + s)/Q  (b) (2 x s x k)/Q   (c) (2 x k - s)/Q
    (d) (2 x k + s x Q)/Q   (e) (k + s)/Q
 
 
  (from GRE book page no:411)
    data:
     A causes B or C, but not both
     F occurs only if B occurs
     D occurs if B or C occurs
     E occurs only if C occurs
     J occurs only if E or F occurs
     D causes G,H or both
     H occurs if E occurs
     G occurs if F occurs
 
NOTE: check following answers.
 
 11. If A occurs which of the following must occurs
 
      I. F & G
     II. E  and H
    III. D
 
    (a) I only   (b) II only  (c) III only  (d) I,II, & III
    (e) I & II (or) II & III but not both             ans: (e)
 
 12. If B occurs which must occur
 
    (a)  D   (b) D and G  (c) G and H  (d) F and G  (e) J   ans: (a)
 
 13. If J occurs which must have occured
 
a) E  (b) either B or C  (c) both E & F  (d) B  (e) both B & C  ans: (b)
 
 14. which may occurs as a result of cause not mentioned
 
    (1) D   (2) A   (3) F
 
    (a) 1 only  (b) 2 only  (c) 1 & 2  (d) 2 & 3  (e) 1,2,3    ans: (c)
 
 15. E occurs which one cannot occurs
 
    (a) A   (b) F   (c) D   (d) C   (e) J              ans: (b)
 
 11 to 15:-    -----------  e , a , b , c , b ---------------
 
Below are in order:
 
 16.  to  20.  answers:
 
e
a
c
a
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HCL SYSTEM SOFTWARE  PAPER:    60 qs; 90 min. (4 sections)
******************************
 
NOTE :  Please check answers once again.
 
only this much i got ,   which is available here in iit-kgp
 
 
 
 
 
 
           section 1.
 
 
1.which of the following involves context switch,
a) system call b)priviliged instruction
c)floating poitnt exception
d)all the above
e)none of the above
ans: a
 
2.In OSI, terminal emulation is done in
a)semion b)appl.. c)presenta... d)transport
ans: b
 
3....... 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
a)120 nano secs  b)120 micro secs
c)75 nano secs  d)75 micro secs
 
 
4. For 1 MBmemory no of address lines required,
a)11 b)16  c)22   d) 24
ans: 16
 
5. Semafore is used for
a) synchronization  b0 dead-lock avoidence
c)box  d) none
ans : a
 
 
6.  class c: public A, public B
 
a) 2 member in class A,B shouldnot have same name
b) 2 member in class A,C    " ''    ''   ''
c) both 
d) none
 
ans : a
 
 
7. question related to java
 
 
8. OLE is used in
 
a)inter connection in unix
b)interconnection in WINDOWS
c)interconnection in WINDOWS NT
 
9.No given in HEX ---- write it in OCTAL
 
10.macros and function are related in what aspect?
a)recursion  b)varying no of arguments
c)hypochecking d)type declaration
 
11.preproconia.. does not do one of the following
a)macro ......  b)conditional compliclation
c)in type checking d)including load file
 
ans: c
 
             SECTION B
             __________
 
1.enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
what is the value of may?
a)4 b)5 c)6 d)11
e)none of the above
 
 
2.main
{
int x,j,k;
j=k=6;x=2;                           ans x=1
x=j*k;
printf("%d", x);
 
3. fn f(x)                   
                                    
{ if(x<=0)
  return;                          ans  fn(5) ....?
else f(x-1)+x;
}
 
 
4. i=20,k=0;
for(j=1;j<i;j=1+4*(i/j))
{
k+=j<10?4:3;
}
 
printf("%d", k);            ans  k=4
 
 
5.  int i =10
main()
{
int i =20,n;
for(n=0;n<=i;)
{
int i=10
    i++;
}
printf("%d", i);              ans i=20
 
6. int x=5;
    y= x&y
( MULTIPLE CHOICE QS)
ans :  c
 
 
7.  Y=10;
 if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
printf("........ Y);
else   printf(""....  )
 
 
ans : 13
 
 
8. f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error
d) ........
 
ans  :  a
 
 
9. if x is even, then
 
(x%2)=0
x &1 !=1
x! ( some stuff is there)
 
a)only two are correct
b) three are correct
c), d)  ....
 
 
ans  :   all are correct
 
10.  which of the function operator cannot be over loaded
 
a) <=
b)?:
c)==
d)*
 
ans:  b and d
 
                         SECTION.C  (PRG SKILLS)
                          --------
(1)      STRUCT DOUBLELIST
      {                              DOUBLE CLINKED
        INT DET;                     LIST VOID
        STRUCT  PREVIOUS;            BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE
        STRUCT NEW;                  AN ELEMENT WILL BE GIVEN
      }  
     DELETE(STRUCT NODE)
     {
       NODE-PREV-NEXT  NODE-NEXT;
       NODE-NEXT-PREV  NODE-PREV;
       IF(NODE==HEAD)
       NODE
    }
     IN WHAT CASE THE PREV WAS
     (A) ALL CASES
     (B) IT  DOES NOT WORK FOR LAST ELEMENT
     (C) IT DOES NOT WORK FOR-----
(2)     SIMILAR TYPE QUESTION
     ANS: ALL DON'T WORK FOR NON NULL VALUE
 
(3) VOID  FUNCTION(INT KK)
    {
      KK+=20;
    }
    VOID FUNCTION (INT K)
    INT MM,N=&M
    KN = K
    KN+-=10;
    }
                     SECTION D
                      --------
(1) a=2,b=3,c=6    c/(a+b)-(a+b)/c=?
(2) no.rep in hexadecimal, write it in radiv 7
(3) A B C D E
         * 4
   ----------   find E   ANS: 13
   E D C B A
  ------------
(4) GRE-MODEL TEST-1, SECTION-6(19-22)
(5) M HAS DOUBLE AMOUNT AS D, Y HAS RS. 3 MORE THAN HALF OF AMOUNT OF D
    THE ORDERING  A,B,C        M C D C Y
         ANS:DATA INSUFFICIENT    D C M C Y
(6)IN STASTIC MEN CAUSE MORE ACCIDENTS THEN ONE CONCLUSION
(A) MEN DRIVE MORE THAN  ONCE
(B) STASTICS GIVE WRONG INFORMATION
(C) WOMEN ARE CAUTION THAN ME  ANS; C(VERIFY)
(D)-----ETC
(7) P,Q,R,S,T,U  -SECURING GRANT;TWO TOURIST PARTIES AND THEN TWO SECURITY
    GAURDS SHOULD GO WITH EACH PARTY
    ________________________________________________________________________
    P AND R-ARE ENEMIES,            Q DOES NOT GO SOUTH
    P&S-ARE WILLING TO BE TOGETHER
 ______________________________________________________________________                                                      
 THE TWO PARTIES MAY GO SOUTH&NORTH RESPECTIVELY
 AT ONE POINT EACH MAY PASS EACH OTHER THEN GAURDS CAN EXCHANGE
 6 Q BASED ON THIS
 (8)pq-r/s  =2 what is q inference  a,n&d
 (a) a can do n units of work in strs,a&b can do n units of work in 2 hrs
 in how many hrs n units of work ans:3 hr 30 min    p = (2s+r)/q
                                     ____________
 
main()
{ 
  int var=25,varp;
  varp=&var;
  varp p = 10;
  fnc(varp)
  printf("%d%d,var,varp);
}
 (a) 20,55(b) 35,35(c) 25,25(d)55,55
 
 [ c++,c,dbms  interview]
 [fundamentals]
  this is new paper
  ___________________________________________________________________________
                             application -software
                              ____________________
part-1:
28-questions
(5)ingless  ans:RDMS
(1)bit program-ans d
(2)c ans
(3)+ 0 ans
(4)00p--ans linking
(5)------
(6)-------
(9)25--45 even no.  ans--10
(10)  >10    <100   ---ans=n+9
 
 
 

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Enter your comments here